Niets is zo gezellig als ’s avonds voor een knus haardvuur of bij houtkachel te zitten. Maar het houdt ook risico’s in. Van alle branden waarvoor de brandweer moet uitrukken, is één op de drie ontstaan in de schoorsteen. Meestal als gevolg van een slecht onderhouden schouw waarop de haard of kachel zijn aangesloten.
Iedereen die stookt met hout, kolen of stookolie in een kachel, een open haard of de centrale verwarming kan er vroeg of laat ee te maken krijgen, waarschuwt Besfe.be, de veiligheids- en preventiedienst van de FOD Binnenlandse Zaken.
“De oorzaken kunnen divers zijn. Een beschadigd of bouwtechnisch slecht rookkanaal, de schoorsteen die onvoldoende wordt gereinigd met een grotere roetafzetting door het stoken van bepaalde houtsoorten als gevolg. Of vogelnesten die door de hitte beginnen te branden”, klinkt het bij de Brusselse brandweer.
Kijk even buiten als je kachel brandt. Kom er witte of kleurloze rook uit de schouw, betekent het dat je een goede verbranding hebt.
Hoe kan je brand voorkomen?
*Laat je schoorsteen minstens jaarlijks vegen door een vakman en vraag een attest
*Plaats steeds een kachel met het juiste vermogen in een kamer. Het is leuk om het gezellig warm te maken maar een woonkamer moet geen sauna zijn
*Stook alleen met droog, natuurlijk, onbehandeld hout. Brandend hout dat behandeld werd, geeft een onaangename geur af. Ook spaanplaat, oud papier, karton, multiplex gooi je best niet in je kachel of haard
*Gebruik steeds de juiste brandstof voor je kachel
*Gebruik een kachel nooit om er afval in te verbranden
*Ventileer voldoende de ruimte tijdens het stoken. De schoorsteen zuigt lucht aan waardoor het belangrijk is dat er ook voldoende aanvoer van verse lucht verzekerd wordt in de ruimte
*Gebruik je haard niet als grill
*Sluit de uitgang van je schoorsteen (op het dak) af met een draad, zodat vogels er geen nesten in kunnen bouwen
Krijg je toch te maken met schoorsteenbrand?
*Waarschuw de hulpdiensten via het noodnummer 112
*Doof, in afwachting van de brandweer, het vuur in de haard of kachel met zand of zout. Zo voorkom je rook in je huis
*Sluit meteen hierna de schoorsteenklep en de luchttoevoer van de kachel of de deur van de inbouwhaard
*Maak de ruimte rond de kachel of haard vrij van brandbaar materiaal zoals tapijten, meubilair
*Verlaat de ruimte waar teveel rook hangt
*Ventileer na het doven van het vuur de ruimte zodat je geen CO-vergiftiging kan oplopen
*Voor je eigen veiligheid: laat na de brand je schoorsteen grondig controleren door een vakman voor je ze terug gebruikt
*Erg belangrijk: Doof bij een schoorsteenbrand je kachel of open haard NOOIT met water. Het water wordt onmiddellijk stoom en teveel stoom in het smalle rookkanaal kan leiden tot een explosie of een scheur in het rookkanaal
Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.